Zawodnicy każdego etapu regionalnego wyłaniani będą na podstawie kolejności zgłoszeń oraz kreatywności w odpowiedzi na pytanie konkursowe. Wybór uczestników leży w gestii organizatora.
W etapach regionalnych można startować wielokrotnie, jednak Uczestnik, który zostaje zwycięzcą etapu regionalnego nie może startować w kolejnych etapach regionalnych.
W przypadku zdarzeń losowych firma, którą reprezentuje Zawodnik, może wystawić innego reprezentanta/ inną reprezentantkę – wówczas taka zmiana ma pierwszeństwo nad listą rezerwową.
Lista uczestników w każdym z etapów regionalnych jest ograniczona. Organizator zastrzega sobie możliwość przełożenia daty eliminacji regionalnych, w przypadku liczby zgłoszonych zawodników, mniejszej niż 8 osób.
Zapisując się na zawody Best Barista Challenge, zawodnik akceptuje warunki uczestnictwa i Kodeks Postępowania.
II Zasady BEST Barista Challenge
Eliminacje odbywają się według następującego harmonogramu: Nadarzyn, 11 marca 2025 r.; Warszawa, 14 maja 2025 r.; Nadarzyn, 27 maja 2025 r.; Katowice, 8 listopada 2025 r.
Finał BEST Barista Challenge odbędzie się w Warszawie; dokładna data zostanie ogłoszona nie później niż miesiąc przed wydarzeniem.
Runda I Latte Art Throwdown
W rundzie I oceniany jest jeden napój kawowy na bazie napoju roślinnego Alpro Barista Oat, przygotowanego za pomocą urządzenia do teksturowania napojów Latte Art Factory, o maksymalnej pojemności 300 ml, z wykonanym przez zawodnika wzorem latte art wylosowanym z „koła latte art”, które zapewnia organizator.
Zawodnicy startują w losowo dobranych parach.
Zawodnik ma możliwość przygotowania maksymalnie trzech napojów podczas występu, z których wybierze jeden do oceny sędziów.
Urządzenie Latte Art Factory będzie zawierało trzy predefiniowane receptury tekstur napojów roślinnych, do wyboru przez zawodnika.
W pierwszej rundzie eliminacji Latte art zawodnicy startują w parach, a kolejność startów i przeciwnik wybierany jest losowo.
Zawodnicy zobowiązani są do używania sprzętów (ekspres, młynek, urządzenie do teksturowania napojów, porcelana) dostarczonych przez organizatora.
Zawodnicy mogą używać swoich akcesoriów takich jak: dzbanki do spieniania mleka, ściereczki, wagi itp.
Podczas startu zawodnicy używają wyłącznie produktów (np. kawy i napoju roślinnego) zapewnionych przez organizatora.
Wzór musi być wykonany metodą Free pour.
Każdy z zawodników ma 5 minut na trening przed występem. Każdy z zawodników ma 6 minut na przygotowanie napoju oraz 5 minut na posprzątanie stanowiska.
Każdą parę zawodników ocenia trzech sędziów.
Zwycięzcą zostaje zawodnik wskazany przez większość z trzyosobowego składu sędziowskiego.
Zawody rozgrywane są w trybie pucharowym, zwycięzca z każdej pary przechodzi do kolejnej rundy zawodów.
Runda II Free order
W drugiej rundzie Uczestnicy biorą udział w konkurencji Free order, polegającej na przygotowaniu „zamówienia”.
„Zamówienie” składa się z 2 napojów.
Zawodnik przygotuje „zamówienie” według wybranej przez siebie receptury, przy czym muszą ona spełniać poniższe wymagania:
Do przygotowania finałowych napojów zawodnik jest zobowiązany do użycia dostarczonych przez Organizatora produktów: przynajmniej jednego espresso przygotowanego na bazie kawy od sponsora, dowolny napój roślinny Alpro Barista, napój marki Franklin & Sons oraz produkt marki Monin.
Niewykorzystanie każdego z w/w produktów w konkurencji, skutkuje dyskwalifikacją zawodnika, przy czym nie wszystkie składniki muszą zostać użyte jednocześnie do przygotowania każdego z napojów.
Na stanowisku udostępnione będzie urządzenie do teksturowania napojów Latte Art Factory uzupełnione o napój Alpro Barista Oat, który może zostać użyty przez zawodnika opcjonalnie w tej konkurencji.
Zawodnik ma 10 minut ma na przygotowanie stanowiska pracy.
Zawodnik na przygotowanie „zamówienia” i podanie sędziom ma 6 minut. Przekroczenie czasu jest jednoznaczne z dyskwalifikacją.
Zawodnik podaje sędziom do oceny całe „zamówienie” na raz (obydwa napoje z zamówienia).
Napoje oceniane są na podstawie arkusza oceny BBC, przygotowanego na bazie regulaminów CIGS oraz WBC.
Zamówienie jest oceniane przez 2 sędziów sensorycznych i 1 sędziego technicznego.
Zwycięzcą II rundy etapu eliminacyjnego jest uczestnik z największą ilością punktów.
Zwycięzca etapu eliminacyjnego awansuje do finału zawodów Best Barista Challenge.
III Urządzenia
Organizator zapewnia następujące urządzenia: Ekspres Dalla Corte – przeznaczony do startu; Ekspres Dalla Corte – przeznaczony do treningów; 2 x młynek do kawy COMPAK – przeznaczony do startu; 2 x młynek do kawy COMPAK – przeznaczony do treningów; 2 X Latte Art Factory Bar – przeznaczony do startu; 2 x Latte Art Factory Classic– przeznaczony do treningów; Tampery COMPAK, maty tampingowe, shot glassy, dzbanki do mleka; W ekspresach zamontowane będą sitka IMS 18 g;
W zależności od warunków zapewnionych w danej lokalizacji, organizator ma prawo zapewnić urządzenia tylko do startu, bez urządzeń do treningów. W takiej sytuacji, może zostać wydłużony czas na przygotowanie.
Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian do punktu 1, o których poinformuje zawodników.
Zawodnicy nie mogą zmieniać podstawowych ustawień ekspresu. Każdy ekspres będzie ustawiony zgodnie z parametrami: Ciśnienie pompy 9 bar; Ciśnienie pary 1,1 bar.
Organizator zapewnia naczynia do przygotowywania i serwowania produktów.
IV Nagrody
I miejsce w Finale BEST Barista Challenge: Młynek COMPAK mini Pro; Saturator BRITA SodaONE;
I miejsce regionalnych eliminacji: Tamper automatyczny COMPAK CUBE; Karafka BRITA;
Podatek dochodowy od nagród pieniężnych opłacany jest zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt. Ustawy PIT przez Organizatora Konkursu.
V Organizacja
Organizatorem jest wyłączny dystrybutor marek Dalla Corte i COMPAK w Polsce: BEST Company Solutions sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-609), przy ul. Wagonowej 2C/1.
Organizator zapewnia sobie prawo do wprowadzenia zmian w Regulaminie.
Klauzula informacyjna dotycząca zdjęć/ filmów upublicznianych przez organizatora BEST Company Solutions sp. z o.o.: Informujemy, że podczas wydarzenia organizowanego przez firmę BEST Company Solutions sp. z o.o., będą wykonywane zdjęcia i filmy, na których może zostać uchwycony wizerunek osób obecnych. Biorąc udział w wydarzeniu, uczestnicy oraz obserwatorzy, wyrażają zgodę na upublicznianie i przetwarzanie ich wizerunku na zdjęciach lub filmach. Mając na uwadze powyższe, organizator zastrzega sobie prawo utrwalenia przebiegu imprezy w formie zapisu fotograficznego, filmowego oraz dźwiękowego w celach dokumentacyjnych, edukacyjnych, informacyjnych, promocyjno-marketingowych, itp.
V Kodeks Postępowania
Zawodnik musi utożsamiać się z naszymi podstawowymi wartościami. W szczególności zabrania się nękania, dyskryminacji oraz nieetycznego zachowania (incydentów) i zobowiązuję się do przestrzegania tych wartości.
Zawodnik zgadza się na wykorzystywanie zdrowego rozsądku we wszystkich sytuacjach, okazywanie szacunku zarówno sobie, jak i innym, przestrzeganie zasad profesjonalizmu oraz ponoszenie odpowiedzialności za swoje działania i zachowania, a także rozumie konsekwencje, które mogą wynikać z tych działań.
W przypadku, gdy zawodnik jest zaangażowany lub jest świadkiem incydentu, który narusza Kodeks Postępowania, jest zobligowany do zgłoszenia tego incydentu Organizatorowi. Zawodnik jest świadomy, że Organizator nie może podjąć działań w sprawie incydentu, o którym nie został poinformowany i oferuje wsparcie, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Jeżeli organizator, w swojej rozsądnej ocenie uzna, że zawodnik naruszył Kodeks Postępowania, popełnił wykroczenie prawne lub naraził Organizatora na odpowiedzialność prawną lub szkody w jej reputacji, Organizator zastrzega sobie prawo do dyskwalifikacji zawodnika z zawodów lub zakazania przyszłego uczestnictwa w innych zawodach.