Zawodnicy każdego etapu regionalnego wyłaniani będą na podstawie kolejności zgłoszeń oraz kreatywności w odpowiedzi na pytanie konkursowe. Wybór uczestników leży w gestii organizatora.
W etapach regionalnych można startować wielokrotnie, jednak Uczestnik, który zostaje zwycięzcą etapu regionalnego nie może startować w kolejnych etapach regionalnych.
W przypadku zdarzeń losowych firma, którą reprezentuje Zawodnik, może wystawić innego reprezentanta/ inną reprezentantkę – wówczas taka zmiana ma pierwszeństwo nad listą rezerwową.
Lista uczestników w każdym z etapów regionalnych jest ograniczona. Organizator zastrzega sobie możliwość przełożenia daty eliminacji regionalnych, w przypadku liczby zgłoszonych zawodników, mniejszej niż 8 osób.
II Zasady BEST Barista Challenge
Eliminacje regionalne odbywają się według następującego harmonogramu: Warszawa, 15 czerwca 2024 r.; Kraków, 22 czerwca 2024 r.; Lublin, 30 sierpnia 2024 r.; Poznań, 25 września 2024 r.; Wrocław, 19 października 2024 r.; Katowice, 10 listopada 2023 r.
Finał BEST Barista Challenge odbędzie się w Warszawie, 7 grudnia 2024 r.
Zawodnicy startują w losowo dobranych parach.
W rundzie I oceniany jest jeden napój kawowy na bazie napoju roślinnego Alpro Barista Oat, o maksymalnej pojemności 300 ml z wykonanym przez zawodnika wzorem latte art wylosowanym z „koła latte art”, które zapewnia organizator.
W pierwszej rundzie eliminacji Latte art zawodnicy startują w parach, a kolejność startów i przeciwnik wybierany jest losowo.
Zawodnicy zobowiązani są do używania sprzętów (ekspres, młynek, porcelana) dostarczonych przez organizatora.
Zawodnicy mogą używać swoich akcesoriów takich jak: dzbanki do spieniania mleka, ściereczki, wagi itp.
Podczas startu zawodnicy używają wyłącznie produktów (np. kawy i napoju roślinnego) zapewnionych przez organizatora.
Wzór musi być wykonany metodą Free pour.
Każdy z zawodników ma 3 minuty na przygotowanie. Każdy z zawodników ma 6 minut na przygotowanie napoju i występ oraz 5 minut na posprzątanie stanowiska.
Każdą parę zawodników ocenia trzech sędziów.
Zwycięzcą zostaje zawodnik wskazany przez większość z trzyosobowego składu sędziowskiego.
Zawody rozgrywane są w trybie pucharowym, zwycięzca z każdej pary przechodzi do kolejnej rundy zawodów.
W drugiej rundzie Uczestnicy biorą udział w konkurencji Free order, polegającej na przygotowaniu „zamówienia”.
„Zamówienie” składa się z 2 napojów.
Zawodnik przygotuje „zamówienie” według wybranej przez siebie receptury, przy czym muszą one spełniać poniższe wymagania:
Pierwszy napój musi być przygotowany na bazie wybranego napoju roślinnego Alpro Barista oraz z przynajmniej jednym espresso.
Drugi napój to „tonic espresso”, przygotowany z użyciem dobranego przez zawodnika dostarczonego przez Organizatora napoju marki Franklin & Sons.
Przynajmniej w jednym z dwóch ww. napojów zawodnik musi wykorzystać dowolny dostarczony przez Organizatora produkt marki Monin.
Zawodnik ma 10 minut ma na przygotowanie stanowiska pracy.
Zawodnik na przygotowanie „zamówienia” i podanie sędziom ma 6 minut. Przekroczenie czasu jest jednoznaczne z dyskwalifikacją.
Zawodnik podaje sędziom do oceny całe „zamówienie” na raz (obydwa napoje z zamówienia).
Napoje oceniane są na podstawie arkusza oceny BBC, przygotowanego na bazie regulaminów CIGS oraz WBC.
Pierwszy napój oceniany jest według wytycznych WBC. Drugi napój według wytycznych CIGS.
Zamówienie jest oceniane przez 2 sędziów sensorycznych i 1 sędziego technicznego.
Zwycięzcą II rundy eliminacji etapu regionalnego jest uczestnik z największą ilością punktów.
Zwycięzca eliminacji regionalnych awansuje do finału zawodów Best Barista Challenge.
III Urządzenia
Organizator zapewnia następujące urządzenia: Ekspres Dalla Corte ICON – przeznaczony do startu; Ekspres Dalla Corte ICON – przeznaczony do treningów; 2 x młynek do kawy COMPAK – przeznaczony do startu; 2 x młynek do kawy COMPAK – przeznaczony do treningów; Tampery COMPAK, maty tampingowe, shot glassy, dzbanki do mleka; W ekspresach zamontowane będą sitka IMS 18 g;
W zależności od warunków zapewnionych w danej lokalizacji, organizator ma prawo zapewnić urządzenia tylko do startu, bez urządzeń do treningów. W takiej sytuacji, może zostać wydłużony czas na przygotowanie.
Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian do punktu 1, o których poinformuje zawodników.
Zawodnicy nie mogą zmieniać podstawowych ustawień ekspresu. Każdy ekspres będzie ustawiony zgodnie z parametrami:
Ciśnienie pompy 9 bar;
Ciśnienie pary 1,1 bar.
Organizator zapewnia naczynia do przygotowywania i serwowania produktów.
IV Nagrody
I miejsce w Finale BEST Barista Challenge: Tamper automatyczny COMPAK CUBE; Saturator BRITA SodaONE;
I miejsce regionalnych eliminacji: Młynek COMPAK mini Pro; Karafka BRITA;
Podatek dochodowy od nagród pieniężnych opłacany jest zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt. Ustawy PIT przez Organizatora Konkursu.
V Organizacja
Organizatorem jest wyłączny dystrybutor marek Dalla Corte i COMPAK w Polsce: BEST Company Solutions sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-609), przy ul. Wagonowej 2C/1.
Organizator zapewnia sobie prawo do wprowadzenia zmian w Regulaminie.
Klauzula informacyjna dotycząca zdjęć/ filmów upublicznianych przez organizatora BEST Company Solutions sp. z o.o.: Informujemy, że podczas wydarzenia organizowanego przez firmę BEST Company Solutions sp. z o.o., będą wykonywane zdjęcia i filmy, na których może zostać uchwycony wizerunek osób obecnych. Biorąc udział w wydarzeniu, uczestnicy oraz obserwatorzy, wyrażają zgodę na upublicznianie i przetwarzanie ich wizerunku na zdjęciach lub filmach. Mając na uwadze powyższe, organizator zastrzega sobie prawo utrwalenia przebiegu imprezy w formie zapisu fotograficznego, filmowego oraz dźwiękowego w celach dokumentacyjnych, edukacyjnych, informacyjnych, promocyjno-marketingowych, itp.